Blog mamacoaching en balanscoaching
Hoi allemaal, welkom bij de allereerste blog van coachpraktijk Balans2me.
In deze blog, wil ik wat extra aandacht besteden, aan de termen mamacoaching en balanscoaching, binnen coachpraktijk Balans2me.
Zoals je wellicht al hebt gelezen, bied ik beide vormen van coaching aan. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt; wat houdt dit nou eigenlijk in en wat zijn de verschillen tussen mamacoaching en balanscoaching? Daarnaast is het ook nog zo, dat op internet, allerlei vormen van coaching te vinden zijn. Ook zijn er mensen die net als ik, de term mamacoaching of balanscoaching gebruiken en toch in de praktijk iets anders aanbieden, dan wat ik doe. Zo zijn er bijvoorbeeld verloskundigen, die als coach werken, de term mamacoaching gebruiken, maar heel iets anders aanbieden, dan wat ik aanbied in mijn praktijk. Vandaar hier even wat meer uitleg over mijn werk als coach, binnen coachpraktijk Balans2me.
Wat betreft de verschillen, gaat het vooral om de doelgroep.
Mamacoaching is speciaal gericht op mama's, die moeilijkheden ervaren in het moederschap en hier graag hulp bij wensen. Balanscoaching is wat algemener en gericht op iedereen, die hulp kan gebruiken, bij het vinden van de juiste balans in het leven. Beide vormen van coaching, hebben als doel, de juiste balans in jezelf terug vinden en de beste versie van jezelf worden.
Balans is natuurlijk een algemeen begrip, maar staat voor het streven naar evenwicht, waarin verschillende aspecten van jouw leven in harmonie zijn. Er kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen tijdens de coachsessies en het vinden van de juiste balans, is voor iedereen anders. Daarom is ook elk coachtraject maatwerk en wordt gekeken naar jouw persoonlijke wensen en doelen. Wat voor jou goed is en goed werkt, kan voor de ander niet goed zijn. Daarnaast heb jij misschien genoeg aan 2 coachgesprekken, terwijl een ander 6 of meer gesprekken wil.
Hieronder ga ik nog wat dieper in, op wat mamacoaching en balanscoaching in mijn praktijk inhoudt.
Bij mamacoaching, zullen vooral onderwerpen aan bod komen, die gericht zijn op het moederschap.
Hoewel je heel veel van je kinderen houdt, kan het moederschap toch behoorlijk zwaar zijn. Je hebt bij de geboorte geen gebruiksaanwijzing meegekregen, van de verloskundige en loopt tegen dingen aan die helemaal nieuw voor je zijn. Daarnaast is ieder kind uniek en is niet alles terug te vinden in een boekje, of op internet. Ook al heb je bijvoorbeeld veel ervaring met opvoeding, dan nog, loopt vaak niet alles zonder slag of stoot. Naast het moederschap, heb je misschien nog een baan, hobby's, huishouden en wil je ook nog tijd vrij maken voor je partner, vrienden, familie en zelf leuke dingen doen. Maar hoe krijg je dat allemaal gepland en ook nog zonder iemand tekort te doen? Alle ballen hoog houden, kan vaak erg vermoeiend zijn, zeker als zich ook nog moeilijke, zorgwekkende situaties voordoen, tijdens het moederschap. En ook jij bent uniek en anders, dan bijvoorbeeld een vriendin met kinderen, waarvan het lijkt of alles heel gemakkelijk verloopt. Jouw baan kan drukker zijn, jouw energie kan lager zijn, jouw lontje kan korter zijn. Niemand is hetzelfde en iedereen ervaart dingen anders en dat mag ook. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat jij je zorgen maakt, omdat je kind niet goed eet, of weinig wil proeven. Je kind vaak huilt, slecht slaapt en misschien weinig speelt met andere kinderen. Je kind heel energiek is en veel aandacht vraagt. Je het moeilijk vindt, nu je kind in de pubertijd is. Kortom er kunnen vele dingen meespelen, die jij als zwaar ervaart, waar jij graag over wilt praten en hulp bij kunt gebruiken.
Bij balanscoaching, kunnen allerlei onderwerpen aan bod komen, die gericht zijn op iedereen, die zoekt naar innerlijke rust en evenwicht.
Je bent bijvoorbeeld erg druk met werk, hobby's, sport en hebt moeite om te ontspannen. Je wilt een balans creëren, tussen alle dingen waar je druk mee bent. Je kunt moeite hebben, met het maken van een goede tijdsplanning. Je wilt misschien meer contact met vrienden, of nieuwe mensen leren kennen, maar vindt het moeilijk om stappen te ondernemen. Je ervaart stress, omdat je graag een relatie wilt en niet weet hoe je iemand kunt vinden, of zelfs bindingsangst hebt. Je hebt een leuke baan, maar vindt het moeilijk, om met collega's of je baas te praten. Je hebt een baan, maar bent toe aan een nieuwe uitdaging en weet nog niet goed wat. Kortom je loopt vast in de zoektocht naar jezelf, wat voor jou belangrijk is en hebt behoefte, aan een luisterend oor en iemand die je kan helpen, de juiste keuzes te maken.
Gelukkig zijn er strategieën en coachtechnieken, die jou kunnen helpen, de juiste balans te vinden. Enkele voorbeelden zijn:
- Prioriteiten stellen. Ik help je, om helder te krijgen wat jouw prioriteiten zijn, zodat je bewuste keuzes gaat maken.
- Effectief tijdsbeheer. Ik begeleid je, bij het ontwikkelen van een juiste tijdsplanning, die voor jou werkt.
- Communicatie. Ik help en begeleid je, bij jouw stappen, naar een betere, open communicatie met anderen.
- Eigen, vrije, tijd creëren. Ik help je, om eigen, vrije tijd in je dagelijkse routine te integreren.
- Realistische verwachtingen stellen. Ik ondersteun je, bij het stellen van haalbare doelen en het omgaan met perfectionisme.
- Ondersteuning zoeken. Ik help je inzien, dat je niet alles alleen hoeft te doen en hulp mag vragen, aan je omgeving.
Het vinden van een goede balans, is een voortdurende reis, die geduld en aanpassing vereist. Met de juiste strategieën, hulp, begeleiding en ondersteuning, is het mogelijk, om een evenwicht te vinden, dat werkt voor jou en je partner, gezin en werk. Graag wil ik jou begeleiden bij deze reis en helpen, bij het bereiken van een harmonieuze balans in je leven.
Ik hoop, dat deze blog je wat meer duidelijkheid heeft kunnen geven, over mijn werkzaamheden. Mochten er toch nog vragen zijn, dan hoor ik deze graag in een privéberichtje.
Voor nu wens ik je een mooie dag en misschien tot ziens, in mijn coachpraktijk of via online coaching.
Warme groet,
Chantal